Vineri, Februarie 5, 2010, 01:58 PM 

cristina nica
     media: 0.00 din 0 voturi

Desi coleg de breasla, pe “Domn’ Profesor” l-am cunoscut mai degraba ca prieten relaxat, relaxant, dar cu o mina care tradeaza nesfarsite miscari interioare. Are multe si starnitoare de invidie pasiuni, aparent incompatibile. Incercati sa refaceti unitatea acestui puzzle: dragostea pentru ursul carpatin si pentru Castelul Bran, tulburatoarea lume de pe (si de dincolo de) panzele lui Turner, pantera Roz, literatura buna, mingea de bascket, Viena, jazz-ul si clatitele in orice combinatie si in orice cantitate. Aha, si era sa uit locomotivele cu abur!

Nu stiu daca acest puzzle nu are cumva cam multe accente cultural-pretentioase pentru o caracterizare amicala. Sentimentul meu este decis: Marius respira din toate astea ceea ce ii vine lui bine. Il poti cunoaste mai lesne urmand cursul acestor pasiuni devenite, in procent intim, ales de el, mod de viata, asa cum bine poti descoperi, facand drumul invers, lumile acestea cunoscandu-l pe Marius.

Dincolo de toate, insa, atuurile sale de pret sunt: iubirea unor parinti minunati si pasiunea cu care traieste viata alaturi de el frumoasa-i sotie. Nu-i asa ca, dintr-o data, puzzle-ul nu vi se mai pare atat de incifrat?

Cristina Nica, profesoara limba si literatura romana

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:52 PM 

elena costras
     media: 0.00 din 0 voturi

Marius Manta, profesorul sau omul?

Profesorul… usor ironic, o ironie ludica reusind cu usurinta sa treaca la extrema sadica. Dinocolo de aceasta ironie “socratica” se ascunde un om de o sensibilitate si o finete rar intalnite, cu asteptari foarte ridicate in ceea ce il priveste pe el dar si in ceea ce ii priveste pe ceilalti. Aceaste standarde pe care le stabileste pentru propria persoana dar si pentru ceilalti pot fi considerate in anumite situatii mici defecte. Atitudinea acestuia nu face decat sa ne inspire si sa se constituie un reper in formarea noastra ca oameni.

Omul Marius Manta este un visator in aceasta lume zbuciumata si extrem de practica ceea ce face ca lumea noastra sa fie mai saraca si mai searbada. Bunatatea lui se intinde dincolo de ceea ce inseamna omul in general, lucru dovedit de pasiunea pe care unii ar considera-o ciudata, si anume pasiunea pentru ursi. Lucrul acesta este dovedit de certificatele de adoptie ale acestor animale pe care le detine si cu care se mandreste numai in fata acelora care ii inteleg dragostea pentru ursi.

Recomandari: mai mult zambet (face bine persoanelor usor pesimiste), un pic din dragsotea pentru animale indreptata spre alte domenii mai realiste (prea multa visare cu ochii deschisi dauneaza grav simtului practic) si un pic de intelegere pentru cei care nu reusesc sa se ridice la standardele impuse (desi se straduiesc din greu…).

Elena Costras, eleva, Liceul de Arta “G. Apostu”

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 09:41 AM 

viorica raba
     media: 0.00 din 0 voturi

O aparenta blazare, un suris superior- enigmatic, iata prima impresie a unui caracter de altfel vulcanic si intens.

Prima imagine afisata este doar un paravan, care mascheaza in opinia mea intensitatea sentimentelor, multa eruditie si simtire, toate marcate de o nevoie de validare, de confirmare nemarturisita a trairilor si gindirilor sale.

Solid, monolitic, si totusi, fragil si temator.

Idei muncite mult pina sa fie exprimate, sentimente disecate pina la tortura.

O credinta cultivate, erudite.

SAU

Marius Manta este unul dintre cei mai vechi prieteni ai mei. Dintotdeauna am admirat la el modul in care era interesant tocmai prin faptul ca dadea impresia de a fi desupra noastra a tuturor, si prea putin interesat de nimicurile in care ne scufundam noi. Savuram cu mare placere atunci cind marturisea pasiuni si interese banale, cum ar fi un cintec al Madonei, o carte sau un fel de mincare.

Cu si mai mare placere ii cautam defectele, pentru ca prea era iritanta tendinta sa de a fi prea bun si prea destept!!!

De altfel, dincolo de toate calitatile pe care i le admir discret, de la distanta si mai mult in secret, il critic mult ca sa nu si-o ia in cap, si il iubesc pentru toate nimicurile pe care le impartaseste cu noi: un popcorn la film, o batatura la picior, conditii de cazare inghesuite si un pahar de plastic…

Si il mai iubesc pentru toate complexele si fricile si nevoile lui cu care inca nu pare sa se fi impacat.

Viorica Raba, asistent, Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 09:15 AM 

florin prisecaru
     media: 0.00 din 0 voturi

As putea spune ca îl cunosc pe Marius Manta de-o viata. In acest timp relatiile noastre au fost dintre cele mai bune. Superficial,fara o analiza prea complicata as vrea sa amintesc citeva din trasaturile esentiale ale d-lui Manta Marius : Un om modest, un om serios, un om harnic, un om puternic, un om darnic, o persoana discreta, cistita, sensibila, capabila, serioasa, studioasa, linistita, receptiva, sociabila.

Florin Prisecaru, biolog, Apele Române

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 02:05 AM 

andreea fodor
     media: 0.00 din 0 voturi

Manta… Prof. de romana, diriginte

De cate ori aparea in clasa, eram smirna, de teama sa nu “ma puna iar sa comentez textul”. Mi se parea complicat, pus mereu pe vanatoare de elevi nepregatiti, probabil in ideea de a-i ajuta sa-si invinga teama de a se exprima. Avea o placere de a fi ironic si ori de cate ori avea ocazia, isi exprima ironia cu un zambet dulce si o privire nevinovata.

Cand era cazul, felicita cu sinceritate si incuraja pentru mai bine.

Marius Manta

Trecand oarecum peste bariera dintre profesor/elev, am reusit dupa o perioada de timp sa putem avea o discutie sincera, deschisa si fara ocolisuri, pe orice subiect. Naturaletea in vorbire m-a impresionat, mai ales ca ma asteptam sa aiba un limbaj formal, limbaj cu care eram obisnuita in perioada liceului. Din diverse discutii, am descoperit un om complex. Ca aproape orice fiinta de pe pamat,se intreaba, cauta, este dezamagit. Oboseste dar persista. Este curios,desi nu o arata, folosindu-si armele verbale ca sa conduca conversatia in scopul dorit.

Andreea Fodor, economist, Florida


...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:39 AM 

diana miron
     media: 0.00 din 0 voturi

Domnul Marius Manta este unul din acei profesori din cauza caruia regreti ca ai terminat liceul. Asta daca esti adeptul ironiilor fine sau al glumelor cu substrat . E genul de om cu o expresie incoruptibila : un fel de straight face . Cum poate cineva sa transmita atat de multe printr-un straight face ? Doar spunand anumite lucruri si aruncand o privire la momentul potrivit .

Despre partea didactica am numai cuvinte bune. Imi place strategia dumnealui de predare. Neconventionala, noua, dar in niciun caz anarhica. Limitele de instaurare a ordinii sunt foarte precise, totusi. Spun asta din ce imi amintesc. Stiu ca imi placea foarte mult ora de romana, pentru ca ma facea sa chibzuiesc un raspuns inainte de a-l rosti.

Am citit si unele recenzii, cronici ale domnului Manta, precum cea a cartii domnului Danceanu care imi e profesor, si care chiar mi-a starnit curiozitatea.

In alta ordine de idei, dumnealui are o pasiune inegalabila pentru Ursul Carpatin. Si pentru Pantera Roz, si pentru masinile Hummer , si pentru lalelele negre (sau mov inchis, whatever ), sa nu uit (!) – Castelul Bran, Bacovia , etc .

Este un melanj hibrid de pasiuni unusual ( am uitat sa mentionez trenuletele electrice de jucarie ) si idei asimilate din multitudinea de carti citite peste ani. Ei bine, cam asta am reusit eu sa ghicesc . In plus, e o persoana funny care adora vorbitul in dodii. Iar poza zambind langa panoul cu “nu hraniti ursii”, purtand o caciula cu ciucurasi care acopera urechile este nepretuita.

In concluzie, domnul Manta ramane un enigmatic.

There it is, I said it.

Diana Miron, studenta, conservator

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:38 AM 

Razvan Apetrei
     media: 5.00 din 1 vot

“Tu cu cine faci româna? Cu Manta! Ce tare!”

Asemenea replici intraseră în folclor printre colegii de liceu .

Am fost invidios, recunosc. Am fost invidios pe colegii mei care făceau româna “cu Manta”.

A trebuit să mă mulţumesc cu orele de literatură universală dintr-a 9-a şi cu discuţiile întâmplătoare de pe holurile şcolii, sau cu întâlnirile literare de la diverse activităţi şi lansări de carte la care se întâmpla să iau parte.

O prezenţă mereu sobră, dar în acelaşi timp jovială, un profesor exigent dar în acelaşi timp “de gaşcă”. Dimineaţa te asculta la lecţie cu o seriozitate academică ce trăda umor sadic, la prânz rămâneai perplex după ce îi citeai articolul din revista Ateneu, iar seara stăteai la discuţii colegiale pe “mess”.

O personalitate contrastantă dar integră, un caracter surprinzător, un om pe care aş fi vrut să-l cunosc mai mult.

Răzvan Apetrei, student, conservator

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:37 AM 

raluca macaru
     media: 0.00 din 0 voturi

Un profesor dedicat muncii sale, cu adevarat inzestrat cu mult talent de a preda. Artistii fiind greu de controlat, multe firi boeme, e o adevarata provocare pentru a îi putea educa.

Acest profesor a făcut cea mai buna treaba. Nu degeaba a castigat premiul pentru cel mai popular (sau bun) profesor.

Pe cand eram in generala, limba si literatura romana mi se parea foarte dificila, dar profesorul Marius Manta a reusit sa scoata ce e mai bun din mine, convingandu ma ca in mine este totusi ceva bun. M-a facut sa am incredere in mine, mai ales in ceea ce priveste literatura.

...de fire sociabil dar totodata impunator la momentele potrivite. Felul de predare, unul foarte open minded, multa conversatie, ceea ce ne facea foarte activi dupa parerea mea.

Nu era nevoie sa tipe la noi atunci knd greseam cu ceva, era nevoie doar de putina ironie specifica dansului pentru a ne da seama k am gresit. In primul an mi se parea ciudat si credeam k nu vor fi ore prea interesante dar pe parcursul anilor, cum am ajuns sa il cunoastem, orele s-au dovedit a fi cu totul de neuitat.

Raluca Macaru, studenta, Facultatea de Litere

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:35 AM 

nicoleta nechita
     media: 0.00 din 0 voturi

Asemeni unui vraci transilvanean, Marius Manta este acea persoana ale caror fapte si idei raman impregnate permanent in amintirea fostilor sai discipoli. Da, fiind profesor, puterea din mainile sale reuseste atat sa contureze imaginatia junilor urbani cat si sa cutremure lumea celor neseriosi cu o simpla arcuire de gel azuriu in rubrica “Limba si Literatura Romana” din dreptul nesanatosului si nefericitului pacatos. La fel ca majoritatea artistilor sau… cel putin, celor ce se proclama artisti, ca sunt destui pe lume, el detesta rutina, migalosenia si, in mod (in)constient, profesorul Marius Manta refuza a-si instrui elevii obligandu-I de a invata pe de rost lectii care, apoi sa le uite in momentul cand vad subiectele de examen in fata. Tehnica sa de predare, efectiv nu este o tehnica, ci mai degraba un stil propriu, unic si eficient, care in final ajunge sa coboare adolescentul neinteles si totodata neintelegator, pe pamant.

Activitatea sa roditoare dinafara usilor masive ale Liceului de Arta “George Apostu” Bacau s-a dovedit a fi intrigante pentru majoritatea cunoscutilor sai, inclusiv pentru mine, care n-as fi descoperit “Ateneu” – revista de cultura care pastreaza o oarecare traditie tacita, daca nu si-ar fi publicat lucrarile. Gratie lui, Ateneul s-a alaturat arsenalului meu de arme importiva globalizarii, anume ziarele “Dracula” si “Cuvantul legionarului”.

Ca persoana, Marius Manta se poate identifica cu multi dintre noi, insa nimeni nu s-ar putea regasi in acest Goliat al tolerantei, al ratiunii, al bunului gust si nu in ultimul rand, in abilitatea sa de a citi un om, la fel ca pe o carte. Pentru aceste ultime doua calitati, ridic paharul si spun: “Ave, Manta !”

Nicoleta Nechita, eleva, Liceul de Arta “G. Apostu” Bacau

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:32 AM 

Matei Hurjui
     media: 5.00 din 2 voturi

Am avut placerea (si spun "placere" cu maxima sinceritate) de a-l cunoaste pe domnul Marius Manta in anul 2005, cand am fost acceptat in cadrul liceului de arte "George Apostu" Bacau, ca profesor si prieten. Orele de limba si literatura romana au fost intr-adevar placute, intrucat ingeniozitatea cu care aborda diferite idei ne stimula dar in acelasi timp ne deschidea un apetit cu totul aparte pentru tot ceea ce inseamna literatura. Ne-a invatat sa ne cunoastem pe noi insine mai intai, pentru a putea descifra anumite taine, dar in acelasi timp sa ne formam o opinie personala, frumos dezvoltata, cu argumente aparte pentru a ne sustine intodeauna punctele de vedere.

Ca elev, am studiat cu multi profesori, dar din nefericire rar am intalnit un atasament atat de puternic pentru obiectul predat sau pentru invataceii sai. Personal consider ca domnul Manta se incadreaza perfect in aceasta categorie si presupun ca elevii care au promovat, pot dovedi negresit acest fapt, nu numai prin notele mari dobandite la examene ci si prin felul in care s-au format in decursul celor patru ani de liceu.

Domnul Marius Manta a dovedit tact si perseverenta in rezolvarea unor probleme din cadrul scolii si a contribuit in mare masura la crearea unui mediu intern unit si solid. Calitatile si cunostintele dobandite in cadrul Facultatii de litere Bacau, au fost valorificate pentru a aduce elevii liceului de arte la un nivel cu totul superior.

Marea mea admiratie pentru dumnealui provine din caldura sa de a purta conversatii si din incercarile sale de a se mula dupa caracterul fiecarui om, pot declara cu stupoare ca face partea din restransa categorie a profesorilor apreciati de absolut fiecare student. Domnul Manta prezinta o flexibilitate incredibila care ajuta la descatusarea celui mai introvertit student intrucat conversatiile au loc la absolut orice nivel.

Astfel inchei prin a declara ca domnul Marius Manta nu poate fi usor trecut cu vederea deoarece este un personaj cu totul aparte, devotat muncii sale, elevilor, si detine anumite calitati greu de dobandit care par a izvora chiar si in momente neasteptate.

Matei Hurjui, student, Facultatea de Arte Plastice

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:23 AM 

irina voicu
     media: 5.00 din 1 vot

Fara indoiala, ironia atesta un ascutit spirit de observatie, un uimitor dar de caracterizare al unui forte bun profesor si un mare iubitor de ursi: Marius Manta. Si pentru ca stie sa se apere atat de mult prin aceasta ironie si buna conoastere a “hotiei de cuvinte”, poate ca din aceasta cauza nu i-am pus vreodata o porecla. Nu avea rost. E profesorul caruia i te poti adresa cu usurinta pentru ca stie sa se apropie de orice elev. Acum, pentru ca inteleg mai bine postura de a fi profesor, pentru ca studiez psihologia educatiei, pot spune ca domnul Marius Manta se incadreaza cu usurinta profilului “profesorului ideal”.

E un om informat, ce dispune de autoritate, de asta si consider ca meseria de profesor i se potriveste atat de bine. Cum sa nu apreciezi si sa respecti un om care stie sa iti descopere calitati pe care nu stiai ca le detii, un om care face in asa fel incat timpul sa treaca fara sa iti dai seama, sa iti vorbeasca captivant si sa te faca sa placi obiectul Limba Romana, chiar daca pare un obiect nu prea placut pentru toti. A profitat de calitatile acestui obiect si de vasta lui gama de subiecte si idei pentru a ne atrage spre deslusirea si crearea unor noi concepte care sa ne ajute nu numai la scoala, ci si in viata… mai ales cea de viitori artisti. Nu prea am putut sa inteleg niciodata pasiunea dumnealui pentru ursi si Pantera roz dar asta e partea cea mai hazlie. Cati profesori veti vedea facand asta? Nu multi. Poate chiar nici unul. Dar nu asta il face original si plin de idei, ci modul lui de a fi. Numai privindu-i chipul serios, ce ascunde un temperament curios si modul diplomatic in care incearca sa iti vorbeasca, realizezi ca stie foarte bine sa disimuleze (lucru pe care l-am invatat chiar de la dumealui). Si daca am face un scurt sondaj de opinie despre domnul Manta, intreband elevii si fostii lui elevi vor spune “super de treaba proful asta” sau “ce tare era la pregatire” si spun asta din proprie experienta.

P.S: Si pentru ca petrece foarte mult timp in fata calculatorului, in afara de timpul petrecut la ore, ca profesor, are in biblioteca si acum o “Istorie a Literaturii Romane” in… tipla.

Irina Voicu, studenta, Facultatea de Arte

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:21 AM 

ioana jijian
     media: 2.00 din 1 vot

La inceputul liceului, in clasa a IX-a, am studiat Literatura Universala cu domnul profesor Manta Marius. Am apreciat mereu la dumnealui originalitatea modului de a preda, fapt datorat probabil si varstei care il apropia cumva de noi.

Inteligent, amuzant, putin ironic (intr-un mod constructiv, evident!), a reusit (in premiera pentru mine) sa creeze un alt mod de abordare a literaturii. Am lasat la o parte cartile de comentarii si-am discutat liber, folosindu-ne doar de ceea ce ne sugera textul.

Am invatat ca literatura este precum muzica: fiecare o interpretaza altfel .

Ioana Jijian, studenta, conservator

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:18 AM 

elleny radu
     media: 4.98 din 78 voturi

Ora de limba si literatura romana. O ora ca oricare alta, fara viata si fara inspiratie. Citeam ce trebuia sa citesc, invatam ce trebuia sa invat... pana in ziua cand am descoperit ca invat de placere, cu bucurie... chiar entuziasm. In mintea mea s-a produs ceva.... Da ! Am descoperit ca dumneavoastra, domnule profesor, mi-ati insuflat dragostea pentru acest obiect. Am descoperit ca literatura are nume cu rezonanta. Asta se datoreaza talentului, daruirii si implicarii dvs. Ati transformat pagini intregi in lucruri cu inteles pt mine si pot spune ca ati fost calauza mea printre paginile cartilor. Pt mine reprezentati un model de om, profesor, mi-ati castigat respectul pt totdeauna.

Elleny Radu, elev, Liceul de Arta “G. Apostu”

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:17 AM 

elena ciobanu
     media: 0.00 din 0 voturi

Marius e un urs. Adică un singuratic cam sălbatic, cu ochi trişti când îşi aduce aminte că trebuie să dea impresia celorlalţi că nu este cu nimic mai presus sau mai prejos decât ei şi cu ochi sprinţari când e doar un copchil pus pe şotii deghizat în bărbat.

Marius e un urs. Ceea ce înseamnă că sub blana lui încap mulţi: un tip serios, loial, taciturn şi profund (ceea ce îl enervează ca imagine); un profesor care apreciază discret frumuseţea, oriunde ar fi ea; un mistic melancolic şi răvăşit de care nu ştie nimeni; un intelectual iubitor de rafinamente (i-ar sta bine pe post de bolovan cu formă expresivă, stând mulţumit de sine în mijlocul unei minuţioase grădini japoneze); un tip care vrea câteodată să fie rău (mai dând câte o labă în stânga şi în dreapta, mormăind morocănos şi fandosit); alteori vrea să fie macho; ce mai e? un frate; un prieten; un viu; un necunoscut; o panteră roz, da, încape şi ea aici, că e subţire şi atât de reconfortant de diferită...

Last, but not least. Marius este, v-aţi dat seama de acum, un urs. Adică un morman de tandreţe şi de iubire. Şi aici daţi un link la Oana J... (pour les connoisseurs)

Elena Ciobanu, lector Universitatea “Vasile Alecsandri”, Bacau

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:15 AM 

madalina dochitoiu
     media: 5.00 din 1 vot

Admir si apreciez modalitatea dv. prin care va cunoasteti elevii. In mod deosebit apreciez ca toti suntem egali indiferent de statutul social al fiecaruia.

In ceea ce ma priveste v-as ramane recunoascatoare ca nu ma-ti lasat sa raman in « anonimat », in ciuda firii mele mai timide.

Nu stiu cati diriginti s-ar interesa atat de mult pentru note mai mari la alte discipline decat cele predate de dv. Mai aveti calitatea de a face ora de romana intr-o atmosfera lejera, presarata cu mici glumite.( De-ar fi si ora de chimie asa !!! ...)

Tot ce am scris, a izvorat din inima si am descoperit ca in felul acesta pot sa va arat cat de mult va pretuiesc si va respect ca om.

Madalina Dochitoiu, elev, Liceul de Arta “G. Apostu” Bacau

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:11 AM 

daniel tilici
     media: 0.00 din 0 voturi

Nu intalnesti multi oameni precum Marius Manta. Putin aerian in masura in care se considera neinteles, putin deplasat in masura in care considera ca te-a inteles – una peste alta formeaza un personaj aparte. Un personaj antagonic, interactionand intr-un mod diferit si intrigant in acelasi timp.

In cea mai mare parte a timpului e un gentleman, si doar anumite artificii literare il arunca in bratele normalului.. Sunt multe de zis in maniera in care trebuie “sa definesti” o alta persoana dar e clar: prefera intrebarile rasupunsurilor.

Care-i treaba cu ursii, cu castelul Bran – greu de definit iar insasi senzatia pe care mi-a dat-o cand l-am cunoscut ca elev al dumisale – mi-a oferit o senzatie de ateu, ca si cum as fi vorbit cu un om care a trecut peste scripte si a intrat in viata dar care, in acelasi timp, personal, mi-a confirmat o intensa credinta in Dumnezeu si biserica.

Daca poti spune despre el ca e un om deschis si comunicativ, inseamna ca nu-l cunosti suficient si oricum in contextul acestui text, “daca” de la inceput sintetizeaza parerea mea despre Marius Manta. (mai mult subiectiva, dar, asta e).

Daniel Tilici

...

Vineri, Februarie 5, 2010, 12:08 AM 

catalina totolici
     media: 0.00 din 0 voturi

Un om cu suflet mare, ce iubeste copiii, muzica si arta, are puterea de a observa capacitatea de invatare si intelegere a fiecaruia,se straduieste sa "scoata" din noi tot ce e mai bun, fiindca trebuie sa fim cei mai buni. Un om pe care te poti baza cand vine vorba de un sfat sau o alegere importanta, un om ce stie sa asculte, si la randul nostru stim sa-l ascultam ...

In majoritatea cazurilor este ironic, dar si aceasta ironie, din punctul meu de vedere are un scop... nu este ironic doar cand doreste sa ne enerveze sau streseze, este ironic si cand incearca sa ne atraga atentia intr-un sens bun. In fine... tot ce pot spune este ca, pentru mine, domnul profesor Marius Manta este intai de toate un prieten, si nu in ultimul rand, un profesor ce m-a sprijinit , m-a ajutat si mi-a dat sfaturi mereu cand am avut nevoie... Un profesor ce ni-l vom aminti peste ani mereu cu zambetul pe fata...

Catalina Totolici, studenta, conservator

...Cautare


Categorii

Aboneaza-te la insemnari


Ultimele insemnari

Linkuri

Arhiva

powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare