Vineri, Februarie 5, 2010, 12:35 AM 

nicoleta nechita
     media: 0.00 din 0 voturi

Asemeni unui vraci transilvanean, Marius Manta este acea persoana ale caror fapte si idei raman impregnate permanent in amintirea fostilor sai discipoli. Da, fiind profesor, puterea din mainile sale reuseste atat sa contureze imaginatia junilor urbani cat si sa cutremure lumea celor neseriosi cu o simpla arcuire de gel azuriu in rubrica “Limba si Literatura Romana” din dreptul nesanatosului si nefericitului pacatos. La fel ca majoritatea artistilor sau… cel putin, celor ce se proclama artisti, ca sunt destui pe lume, el detesta rutina, migalosenia si, in mod (in)constient, profesorul Marius Manta refuza a-si instrui elevii obligandu-I de a invata pe de rost lectii care, apoi sa le uite in momentul cand vad subiectele de examen in fata. Tehnica sa de predare, efectiv nu este o tehnica, ci mai degraba un stil propriu, unic si eficient, care in final ajunge sa coboare adolescentul neinteles si totodata neintelegator, pe pamant.

Activitatea sa roditoare dinafara usilor masive ale Liceului de Arta “George Apostu” Bacau s-a dovedit a fi intrigante pentru majoritatea cunoscutilor sai, inclusiv pentru mine, care n-as fi descoperit “Ateneu” – revista de cultura care pastreaza o oarecare traditie tacita, daca nu si-ar fi publicat lucrarile. Gratie lui, Ateneul s-a alaturat arsenalului meu de arme importiva globalizarii, anume ziarele “Dracula” si “Cuvantul legionarului”.

Ca persoana, Marius Manta se poate identifica cu multi dintre noi, insa nimeni nu s-ar putea regasi in acest Goliat al tolerantei, al ratiunii, al bunului gust si nu in ultimul rand, in abilitatea sa de a citi un om, la fel ca pe o carte. Pentru aceste ultime doua calitati, ridic paharul si spun: “Ave, Manta !”

Nicoleta Nechita, eleva, Liceul de Arta “G. Apostu” Bacau


Comentarii


  Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

  Cautare


  Categorii

  Aboneaza-te la insemnari


  Ultimele insemnari

  Linkuri

  Arhiva

  powered by
  www.ABlog.ro
  Termeni si Conditii de Utilizare